Σκουπίδια, Γερμανοί.


Εντάξει ο τίτλος μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικός. Φυσικά και δεν πιστεύω πως οι Γερμανοί είναι σκουπίδια,τουλάχιστον όχι όλοι. Πιστεύω όμως πως οι Γερμανοί έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών τους από ότι εμείς οι Έλληνες. Όποιος έχει μεγαλώσει σε επαρχιακή πόλη, σίγουρα έστω και μια φορά έχει δει την γειτόνισά να ανοίγει με περίσσια χάρη το παράθυρο και να σημαδεύει τον κάδο, τον σχεδόν πάντα γεμάτο, σκουριασμένο με σπασμένο καπάκι δημοτικό κάδο, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ακόμα και σαν ενήλικας στην Θεσσαλονίκη με τους μεγάλους καινούριους μπλε κάδους για πλαστικό, μέταλλο, χαρτί και γυαλί σπάνια είδα κάποιον να ασκεί την τέχνη της ανακύκλωσης.

Η ζωή με έφερε στην Γερμανία και μάλιστα σε επαρχιακή πόλη, καλώς ή κακός δεν ξέρω, 
ας γυρίσουμε όμως στο πολύ ενδιαφέρον θέμα μας, τα σκουπίδια.
Όταν πρώτο ήρθα δεν είδα ούτε ένα κάδο στον δρόμο, 
-Καλά που πετάνε αυτοί τα σκουπίδια τους? 
Την άλλη μέρα είδα έξω από κάθε σπίτι ένα μπλε κάδο, 
-Εντάξει έχει ο καθένας τον δικό του κάδο, σιγά το πράγμα. 
Αργότερα έμαθα ότι ο μπλε κάδος είναι μόνο για χαρτί, ο κίτρινος για πλαστικό και αλουμίνιο, ο καφέ για οργανικά σκουπίδια και ο μαύρος για τα μη ανακυκλώσιμα. Ναι, κάθε γερμανικό σπίτι που σέβεται τον εαυτό του ( δηλαδή όλα ) δεν έχει μόνο ένα κάδο αλλά τέσσερις. Και κάθε δεύτερη βδομάδα βλέπεις τους κάδους να μπαινοβγαίνουν... μπλε την Τετάρτη, κίτρινοι την Παρασκευή... με έναν οργανωμένο σχεδόν εκνευριστικό γερμανικό τρόπο. Τέλος, έξω από αρκετά σούπερ μάρκετ έχει μεγάλους μεταλλικούς κάδους για ανακύκλωση γυαλιού με διαφορετικές υποδοχές για διάφανο, σκούρο και πράσινο γυαλί και ακόμα μεγαλύτερους κάδους του ερυθροί σταυρού για παλιά ρούχα και παπούτσια. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο (μέσω google), τέτοια οργάνωση δεν έχω δει.

Ερώτηση: - Καλά, τόσο εντύπωση σου έκαναν τα σκουπίδια που κάθισες να γράψεις ολόκληρο κείμενο?

Απάντηση: - Ναι.


Σήμερα βγάλαμε στο δρόμο τον κίτρινο κάδο, το πρωί θα περάσουν να τον αδειάσουν. 



Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.



Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό το blog, προέρχονται από προσωπική εμπειρία και έρευνα. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη.