22.12.12

Αυτοί που φεύγουν...


Οι δουλείες που έχω κάνει στην ζωή μου δεν είναι πολλές. Στα μαθητικά μου χρόνια, τα καλοκαίρια, βοηθούσα στην δουλειά του πατέρα μου ή σε κανενός γνωστού το μαγαζί, έκανα και ένα καλοκαίρι τον σερβιτόρο. Σαν φοιτητής κρατούσα νύχτα το περίπτερο κάτω από το σπίτι που νοίκιαζα,πούλησα και μερικά κουλούρια στην Τσιμισκή. Αφού απολύθηκα από το στρατό, όπου υπηρέτησα σαν μάγειρας, δούλεψα σε ένα catering για δύο βδομάδες. Γιατί μόνο δύο εβδομάδες?
Γιατί δέχτηκα ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα που ούτε λίγο ούτε πολύ μου άλλαζε την ζωή. Η φωνή στο τηλέφωνο είπε, ψάχνουν φυσιοθεραπευτή σε μια κλινική στην Θεσσαλονίκη, ακόμα δεν έβαλαν αγγελία, πήγαινε να σε δουν θα είσαι από τους πρώτους. Έτσι και έγινε, το επόμενο πρωί
πήγα για δοκιμαστικό, το ημερολόγιο έδειχνε 04 Ιουνίου 2008 όταν η γραμματέας της κλινικής μου έδωσε να υπογράψω την πρόσληψή μου.
Θυμάμαι πόσο τυχερός ένιωθα που βρήκα δουλεία. Τέσσερα χρόνια δούλεψα σε αυτή την κλινική πριν μας πιάσει η κρίση και αναγκαστούμε να φύγουμε για τα ξένα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχα πολλές καλές στιγμές και ελάχιστες άσχημες. Γνώρισα άτομα που θεωρώ πλέον φίλους μου, γνώρισα και την γυναίκα της ζωής μου.
Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που η λέξη φίλος δεν αρκεί να περιγράψει την σχέση μας. Για να μπορέσω να περιγράψω τον Δημήτρη πρέπει να πω φίλος, αδελφός, πατέρας και δάσκαλος. Ένας άνθρωπος μονίμως χαμογελαστός, μου έφτιαχνε την διάθεση καθημερινά με τα τραγούδια του.
Πάντοτε διατεθειμένος να ακούσει τα προβλήματα μου και να βοηθήσει. Μεγάλος συλλέκτης
ανεκδότων, όπως κι εγώ, όλο αυτό το διάστημα γελάσαμε με την ψυχή μας. Τέσσερα χρόνια μοιραστήκαμε την ίδια δουλειά, δεν αλλάξαμε ούτε μία βαριά κουβέντα.

Δημήτρη, με αυτόν τον τρόπο διαλέγω να σε αποχαιρετήσω. Εκείνες τις μέρες δεν είχα την δύναμη. Δίπλα σου έμαθα πολλά, δεν έγινα μόνο καλύτερος στην δουλειά μου, έγινα καλύτερος άνθρωπος. Σε ευχαριστώ για αυτό, αν και οι δρόμοι μας χωρίστηκαν, δεν θα σε ξεχάσω πότε.


Εδώ θα δείτε, πως ο Δημήτρης αποχαιρέτισε εμένα:  
Σου άρεσε το άρθρο? Κάνε like στο facebook
Κάνοντας like γίνεσαι φίλος του Νεομετανάστη και αυτόματα
μαθαίνεις πρώτος όταν βγαίνει νέο υλικό20.12.12

Η Διαδικασία Της Μετάβασης


Μέχρι στιγμής τα άρθρα μου περιορίζονται σε συμβουλές και τρόπους εκμάθησής γερμανικών, Σήμερα θέλω να γράψω για το συναίσθημα και την λογική, με άλλα λόγια, πως βιώνω νοητικά αλλά κυρίως συναισθηματικά την μετανάστευση. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω τον εαυτό μου αλλά και όποιον άλλο βρίσκεται σε παρόμοια με την δική μου θέση.Ο άνθρωπος είναι μια περίπλοκη μηχανή που για να κινηθεί σωστά πρέπει όλα τα μέρη της να λειτουργούν σε αρμονία. Τα τρία αυτά μέρη είναι το σώμα, η λογική και η ψυχή (το συναίσθημα). Ένα υπέροχο παράδειγμα μας δίνει ο Χόρχε Μπουκάι ( Αργεντινός Ψυχολόγος – Συγγραφέας).
Αν πούμε ότι η ζωή είναι ένας δρόμος τότε ο άνθρωπος είναι μια άμαξα που τον διασχίζει. Η άμαξα είναι το σώμα μας, τα άλογα είναι τα συναισθήματα και ο αμαξάς η λογική μας. Αυτό το υπέροχο απόσπασμα από το βιβλίο “ ο Δρόμος της αυτοεξάρτησης ” ονομάζεται “η αλληγορία της άμαξας”. Θα μπορούσα να αντιγράψω από το βιβλίο αλλά προτιμώ να σας το διαβάσω.
Ορίστε λοιπόν το βίντεο:
Ωραία λοιπόν, όταν ήρθε η ώρα και αποφάσισα να φύγω, η λογική, το συναίσθημα και το σώμα συνεργάστηκαν μια χαρά με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να βρίσκομαι στο εξωτερικό ξεκινώντας μια νέα ζωή. Άρα θα έπρεπε να είμαι ευτυχισμένος... δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό! Ο άνθρωπος και η αλλαγή δεν τα πάνε καλά! Δεν ταιριάζουν, μισούν ο ένας τον άλλον. Σχετικά πρόσφατα έφτασα στο συμπέρασμα ότι κάθε αλλαγή, προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο, με στεναχωρεί. Αναζητώντας λοιπόν απαντήσεις έπεσα πάνω σε ένα διάγραμμα με όνομα “the process of transition” ( Η διαδικασία της μετάβασης). Δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην μετανάστευση αλλά γενικά σε κάθε μεγάλη αλλαγή που κάνουμε στην ζωή μας. Εντυπωσιάστηκα γιατί μπόρεσα πολύ εύκολα να ταυτιστώ, βλέποντας ότι όντως βρίσκομαι σε μια διαδικασία μετάβασης. Όχι μόνο βιώνω τα ίδια ακριβώς συναισθήματα που περιγράφει το διάγραμμα αλλά και με την ίδια ακριβώς σειρά. 
Φυσικά το μετέφρασα και το ξανά σχεδίασα αφού δεν το βρήκα στα ελληνικά, το ελληνικό κομμάτι του ίντερνετ πρέπει να παραδεχτούμε ότι πάσχει, αυτό είναι το δικό μου λιθαράκι.
Ορίστε λοιπόν το διάγραμμα: 

*Για πιο ευανάγνωστη εικόνα επισκεφθείτε την σελίδα μου στο facebook, link παρακάτω. 


Μπορώ να πω ότι αυτή η εικόνα με γεμίζει ελπίδα, αρχικά γιατί μου δείχνει ότι είναι φυσιολογικό να βιώνω όλα αυτά τα συναισθήματα, αλλά κυρίως γιατί βλέπω ότι αν ξεπεράσω τις δυσκολίες και προχωρήσω μπροστά θα τα καταφέρω και όλα θα πάνε καλά.


Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com


14.12.12

Ο Πιο Εύκολος και Δωρεάν Τρόπος να Μάθεις Γερμανικά


Δεν μπορώ να διαβάσω, απλά δεν μπορώ. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δεν τα πήγαινα καλά με το διάβασμα. Παρόλα αυτά τελείωσα το σχολείο και πήρα και την πιστοποίηση μου ως ειδικός κινησιοθεραπείας. Επίσης ξέρω πολύ καλά αγγλικά, πως όμως τα κατάφερα χωρίς διάβασμα? Μετά από ώριμη σκέψη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είμαι τύπος οπτικό-ακουστικός.
Το γεγονός ότι βλέπω άνετα ταινίες, σειρές και αγγλικό stand up comedy χωρίς υπότιτλους δεν οφείλεται στο διάβασμα αλλά στην εξάσκηση. Χρόνια ολόκληρα αμερικάνικη ραπ, ροκ και αμέτρητες ταινίες και σειρές, εκπαίδευσαν το μυαλό μου στην αγγλική γλώσσα. Έτσι λοιπόν προσπαθώ να βάλω στο κεφάλι μου με το ζόρι τα γερμανικά. Μουσική, ταινίες και σειρές όλα στα γερμανικά. Αφού αρχίζω να ζαλίζομαι και να στάζει αίμα από τα αυτιά μου το γυρνάω στα αγγλικά με γερμανικούς υπότιτλους και κάνω ένα κιτ-κατ.


Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον site που στηρίζεται ακριβώς πάνω σε αυτήν την λογική. Σου μαθαίνει γερμανικά μέσω βίντεο κλιπ, ακούγοντας το τραγούδι και μελετώντας τους στίχους.

Εγώ προσωπικά όταν μελετάω γερμανικά μέσω αυτού του site εκτός από την καρτέλα με το βίντεο και τους στίχους έχω ανοικτές ακόμα 2 καρτέλες μία με τους στίχους σε αρχική μορφή και σε μετάφραση (υπάρχουν αρκετά site που δίνουν αυτή την δυνατότητα π.χ για τους Rammstein)και μία καρτέλα google translate για να γράφω μία μία τις άγνωστες λέξεις και να βλέπω την μετάφραση του στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Δες το βίντεο μου με μια σύντομη περιγραφή αυτού του site για να ξέρεις τι να περιμένεις.

Και εδώ θα βρεις το site http://www.lyricstraining.com/


Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com

3.12.12

Γιατί Με Κρίνεις? 3 λόγοι και 3 συμβουλές.
Από τότε που παράτησα την δουλειά μου και έφυγα για τα ξένα έχω πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια μου, πολύ όμως! Δυστυχώς, η σωστή κατανομή του χρόνου μου σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο. Για το τι θα έπρεπε να κάνω για να γεμίζω σωστά την μέρα μου ίσως μιλήσω κάποια άλλη στιγμή. Τώρα θέλω να μιλήσω για κάτι που κάνω αλλά θεωρώ ότι είναι λάθος.

Κρίνω.

Κρίνω τους Γερμανούς, κρίνω τους Έλληνες γενικά, κρίνω τους Έλληνες της Γερμανίας,
κρίνω τα πεθερικά μου, κρίνω την γυναίκα που έχω δίπλα μου, κρίνω τα σκυλιά του γείτονα,
κρίνω τα παιδιά που θα κάνω στο μέλλον. Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω!
Δεν ήμουν από πάντα έτσι, τι άλλαξε?
Γιατί κρίνουμε του άλλους?

Ψάχνοντας με τα δύο μέσα που εμπιστεύομαι, την καρδία μου και το google, κατέληξα σε τρεις λόγους για τους οποίους κατά την γνώμη μου κρίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας.


Ανασφάλεια

Με απλά λόγια, δεν νοιώθω καλά με τον εαυτό μου και προσπαθώ να “ρίξω” τους άλλους για να νιώσω καλύτερα. Ίσως ο βασικότερος λόγος που μας κάνει να κρίνουμε τον άλλον. Το να κρίνω, με βοηθάει να γίνω καλύτερος και να μειώσω τις ανασφάλειες μου? Όχι! παρόλα αυτά συνεχίζουμε να το κάνουμε.


Φόβος

Για κάποιο λόγο οι άνθρωποι τρομοκρατούμαστε όταν μας περιβάλλουν άτομα, που εμείς θεωρούμε, ανώτερα από εμάς. Μπορεί να θεωρούμε κάποιον πιο πετυχημένο, αμέσως προσπαθούμε να βρούμε τα ελαττώματα του με σκοπό να τον υποβαθμίσουμε, να νιώσουμε ανώτεροι και να διώξουμε από πάνω μας το άσχημο αυτό συναίσθημα, τον φόβο.


Προβολή

Προβάλουμε τα άσχημα στοιχεία του χαρακτήρα μας στους άλλους. Για παράδειγμα, ο τσιγκούνης τους βλέπει όλους τσιγκούνηδες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους κρίνει και από πάνω. Μπορεί όμως να συμβαίνει και το αντίθετο, θα ήθελες να είσαι πιο κοινωνικός ας πούμε αλλά δεν μπορείς, βλέπεις στο μπαρ κάποιον που είναι κοινωνικός και λες... Αυτός χάνει, κοίτα πόσο δυνατά γελάει, δεν πάει καλά.


Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων, αυτοί που κρίνουν τους άλλους και αυτοί που λένε ψέματα πως δεν κρίνουν τους άλλους. Ας το παραδεχτούμε, όλοι λίγο πολύ κάποια στιγμή είχαμε κάτι άσχημο να πούμε για κάποιον. Από απλό κουτσομπολιό μέχρι βαριές κουβέντες, που αν μάθαινε αυτός που στολίσαμε τι ειπώθηκε θα μας έκοβε την καλήμερα. Το πρώτο βήμα ήταν να αναγνωρίσουμε το λάθος, πως όμως θα βάλουμε τέλος σε αυτήν την κατάσταση?


Ορίστε μερικά όχι και τόσο εύκολα βήματα.Δες την θετική πλευρά.

Στον καθένα μπορείς να βρεις κάτι θετικό. Αν το μυαλό σου εστιάζει στα αρνητικά στοιχεία προσπάθησε να αλλάξεις τρόπο σκέψεις και συγκεντρώσου στα θετικά. Σιγά σιγά θα γίνει συνήθειο.


Μην κρίνεις τον εαυτό σου.

Είναι σίγουρο ότι αν κρίνεις τον εαυτό σου θα κρίνεις και τους άλλους. Μόνο αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας και δούμε την θετική μας πλευρά, θα μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο και για τους γύρω μας. Προσωπικά το βρίσκω πολύ δύσκολο.


Θυμήσου τον χρυσό κανόνα.

Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, ο χρυσός κανόνας είναι: Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θες να κάνουν οι άλλοι σε σένα. Απλά θυμήσου πως ένιωσες τη τελευταία φορά που κατάλαβες ότι κάποιος-οι μιλάνε για σένα.«Αν κάποιος δεν είναι αυτό που οι άλλοι θέλουν να είναι, οι άλλοι θυμώνουν. Ο καθένας φαίνεται να έχει μια σαφή ιδέα για το πώς άλλοι άνθρωποι θα πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους, αλλά κανένας για τη δική του. "

-Πάολο ΚοέλιοΈλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com