26.3.16

Κάτω από τη Γέφυρα.

Η Γερμανία μέσα από τον φακό του Μάνου Φασουλάκη.
Το blog του Μάνου: fragmentsphotos8.3.16

Überweisung και τρόποι πληρωμής στην Γερμανία.

Οι Γερμανοί φημίζονται για την σχέση που έχουν με τα μετρητά, κάθε συναλλαγή υπολογίζεται μέχρι το τελευταίο λεπτό. Είτε αγοράσεις Rolex αξίας 5,999 ευρώ , είτε μια μαστίχα αξίας 0,09 ευρώ, το ένα λεπτό ρέστα σου, θα το πάρεις.


Παρόλα αυτά η χρήση των καρτών δεν πάει πίσω. Συχνά θα δεις πληρωμές με κάρτα στα καταστήματα λιανικής, στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα.


Στα περισσότερα καταστήματα, μπορείς να πληρώσεις με μετρητά ή με χρεωστική κάρτα. Κάποια μικρά καταστήματα από την άλλη, μπορεί να δέχονται μόνο μετρητά, ενώ άλλα ενδέχεται να δέχονται τις κάρτες μόνο από συγκεκριμένο ποσό και πάνω.


Οι βασικοί τρόποι πληρωμής για αγορές μέσω ίντερνετ είναι δύο.
Μεταφορά χρημάτων απευθείας από τον τραπεζικό σου λογαριασμό ή μέσω Überweisung.


Κι εδώ γίνεται ενδιαφέρον, διότι αυτός ο τρόπος πληρωμής δεν υπάρχει στην Ελλάδα.


Πως λειτουργεί:
Αγοράζεις ένα προϊόν από μια ιστοσελίδα, δεν πληρώνεις τη δεδομένη στιγμή, απλά συμπληρώνεις τα στοιχεία σου. Μετά από μία δύο εργάσιμες μέρες, το προϊόν φτάνει στην πόρτα σου. Από την στιγμή που λάβεις το προϊόν, πρέπει να συμπληρώσεις το παρακάτω έμβασμα και να το δώσεις στην τράπεζα.
Το έμβασμα αποτελείται από δύο φύλλα, το πορτοκαλί που βλέπεται στην πάνω φωτογραφία, το οποίο δίνετε στην τράπεζα, και μια δεύτερη σελίδα που κρατάτε στο αρχείο σας.

Αν δεν καταφέρετε να στείλετε το έμβασμα μέσα σε δύο εβδομάδες, έρχεται ταχυδρομικός μια ειδοποίηση στο σπίτι σας, και για κάθε μέρα που αργείτε χρεώνεστε κάποιο τόκο. Δύο εβδομάδες αργότερα έρχεται δεύτερη ειδοποίηση, και στην συνέχεια ακολουθεί μια τρίτη, και τελευταία. 

Αν μετά από όλες τις ειδοποιήσεις δεν καταβάλετε το χρηματικό ποσό που οφείλετε, η επιχείρηση έχει το δικαίωμα να κινηθεί εναντίον σας δικαστικά. 

Μετά από μαρτυρία Γερμανού συναδέλφου, μετά την τρίτη ειδοποίηση ακολουθεί δικαστική εντολή πληρωμής της οφειλής, αν αγνοήσετε την δικαστική εντολή   πολύ πιθανόν να σας χτυπήσει η αστυνομία την πόρτα. 


Τα Überweisung είναι αριθμημένα, όπως και οι αποδείξεις κίνησης του λογαριασμού (Kontoauszüge). Τα τοποθετούμε με την σειρά στο ντοσιέ που μας παρέχει η τράπεζα, και τα αποθηκεύουμε. 


Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com

7.3.16

Το Τελευταίο Τρένο. (Photo)

Η Γερμανία μέσα από τον φακό του Μάνου Φασουλάκη.
Το blog του Μάνου: fragmentsphotos


5.3.16

Flohmarkt - Η μεγάλη αγάπη των Γερμανών για το μεταχειρισμένο.Munich-flea-market-©-Kristal-Dale


Flohmarkt, ελεύθερη μετάφραση, η αγορά των ψύλλων. Σε αυτήν την αγορά, ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες πουλάνε μεταχειρισμένα αντικείμενα, σε πολύ χαμηλές τιμές. Ρούχα, παπούτσια, κουζινικά σκεύη, ηχοσυστήματα και ποδήλατα. Ότι περνάει από το μυαλό σου, μπορεί να το δεις προς πώληση σε μια τέτοια αγορά. 
Σε κάποιο μέρος της πόλης, συνήθως κάθε μήνα, συγκεντρώνονται οι έμποροι και πουλάνε τα πράγματα τους. Flohmarkt θα βρεις κυρίως την Κυριακή, σε κάποιο μεγάλο parking από σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα.


Μια απλή αναζήτηση της λέξης Flohmarkt στους χάρτες της Google μας δείχνει πόσο διαδεδομένες είναι αυτές οι αγορές σε όλη τη Γερμανία. (Και στη Γαλλία, παρεμπιπτόντως)Αυτό στην Ελλάδα δεν το συναντάμε, τουλάχιστον εγώ, δεν το έχω συναντήσει. Στο μυαλό μου έχω τον Έλληνα λίγο υπερήφανο, για να ψωνίσει δεύτερο χέρι. 
Από την άλλη μεριά ο Γερμανός, όχι απλά δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά το γιορτάζει κιόλας. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα από τα μεγαλύτερα Flohmarkt, που γίνεται μια φορά τον χρόνο στο Μόναχο. 


Munich-flea-market-©-Kristal-Dale
Munich-flea-market-©-Dorin-Popa
Κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Απρίλη, κατά την διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ, οργανώνεται το Flohmarkt auf der Theresienwiese. Περίπου 2,000 εκθέτες και περισσότεροι από 80,000 επισκέπτες, από όλη την Ευρώπη, συναντιούνται για μέρα γιορτής και παζαρέματος.

Φέτος το συγκεκριμένο Flohmarkt διοργανώνεται στις 16 Απριλίου, από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα, στην διεύθυνση Theresienwiese (Matthias-Pschorr-Straße 1, 80336 München). 


Με την εμφάνιση του Facebook το Flohmarkt πέρασε στη νέα εποχή. Σχεδόν κάθε μικρή και μεγάλη πόλη, έχει πλέον μια σελίδα Flohmarkt στο Facebook. Φτιαγμένη συνήθως από πολίτες, δίνει την δυνατότητα στον καθένα να πουλήσει μεταχειρισμένα αντικείμενα. Κάθε ενδιαφερόμενος αφού γίνει μέλος, ανεβάζει φωτογραφίες, θέτει μια τιμή και ξεκινά το παζάρεμα.


Δες ακόμα: Shopping στην Γερμανία.Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com
4.3.16

Shopping στην Γερμανία.

Κάθε μεγάλη πόλη της Γερμανίας προσφέρει κάποιου είδους κέντρο, για βόλτα και ψώνια.


Καταστήματα: Για τις καθημερινές ανάγκες υπάρχουν τα σούπερ μάρκετ. Θα βρείτε ποιοτικά καταστήματα με τσιμπημένες τιμές (π.χ. REWE), αλλά καταστήματα με καλύτερες τιμές (π.χ. Kaufland).

Σε πολλά σημεία βρίσουμε αρτοποιεία και κρεοπωλεία, όπου εκτός από τα βασικά προϊόντα, ψωμί και κρέας, και στα δύο καταστήματα πωλούνται σνακ. 
Τα ιδιόκτητα κρεοπωλεία και αρτοποιεία τείνουν να είναι ακριβότερα από αυτά που βρίσκουμε μέσα σε σούπερ μάρκετ.  


                                          πηγή
 
Χαρακτηριστικό γερμανικό πρωινό, mettbrötchen,  ψωμάκι με χοιρινό κιμά. Για την αγορά ρούχων, παπουτσιών και ειδών οικιακής χρήσης, πάμε στο κέντρο της πόλης όπου θα βρούμε κάποιον εμπορικό δρόμο ή κάποιο εμπορικό κέντρο. Οι Γερμανοί αγαπούν τις μάρκες, αλλά περισσότερο αγαπούν τις προσφορές. Κάνοντας μια βόλτα στην αγορά τις Κολωνίας για παράδειγμα βλέπουμε ένα κατάστημα μιας επώνυμης, ακριβής μάρκας ρούχων, και δίπλα ένα κατάστημα που πουλάει ρούχα με το κιλό. 


Αντίθετα, τα μεγάλα καταστήματα επίπλων και ηλεκτρικών ειδών, συχνά βρίσκονται ακριβώς έξω από την πόλη. Όλα έχουν μεγάλο πάρκινκ και καλή πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


                                                                                            πηγή
Λαϊκή αγορά: Στη Γερμανία βρίσουμε λαϊκές αγορές, ακριβώς όπως και στην Ελλάδα. Σε κάποιο σημείο της πόλης, για μία ή δύο ημέρες τις εβδομάδας, στήνονται πάγκοι. Εκεί τοπικοί παραγωγοί πουλάνε φρούτα, λαχανικά, φρέσκα αυγά, αλλά και κρέας. Για να βρείτε που και πότε γίνετε λαϊκή αγορά κοντά σας, κάντε μια ερώτηση στο δημαρχείο.                                                                      Διεθνείς παντοπωλεία: Στην Γερμανία κατοικούν άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης.
Περπατώντας στους δρόμους, θα συναντήσεις διάφορα παντοπωλεία και μικρά σούπερ μάρκετ, κινέζικο, ρώσικο, τούρκικο και αν είσαι τυχερός ελληνικό.     


Αγορές μέσω ίντερνετ: Οι αγορές μέσω ίντερνετ γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Γερμανία. Μετά την αγορά ενός προϊόντος, έχετε δικαίωμα να επιστρέψετε μέσα σε δεκατέσσερις ημέρες, χωρίς αιτιολόγηση.  Χαρακτηριστικά ιντερνετικά πολυκαταστήματα το amazon.de και το otto.de Δες ακόμα: Flohmarkt - Η μεγάλη αγάπη των Γερμανών για το μεταχειρισμένο.Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com

3.3.16

2.3.16

Γερμανία – Εμβόλια και προληπτικές εξετάσεις.


                                                                                                                      Πηγή Εικόνας
                                                                                                                                                                   


Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία” -Έρασμος
Εμβολιασμός - Impfung

Οι εμβολιασμοί και οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να προλάβουν πολλές ασθένειες. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στην Γερμανία, μερικά εμβόλια όμως προτείνονται από τον γιατρό.

Πληροφορίες (στα αγγλικά) για τα προτεινόμενα εμβόλια στην Γερμανία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
Πληροφορίες μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον οικογενειακό σας γιατρό.
Όλα τα προτεινόμενα εμβόλια καλύπτονται από την ασφάλεια υγεία σας. Παρόλα αυτά πάντα ρωτάμε αν υπάρχει κάποιο κόστος.


Προληπτικές εξετάσεις - Vorsorgeuntersuchung

Υπάρχουν πολλές προληπτικές εξετάσεις που καλύπτονται από την ασφάλεια υγεία σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποιες εξετάσεις ενδείκνυνται για εσάς και αν καλύπτονται από την ασφάλεια σας.


Ενδεικτικές προληπτικές εξετάσεις:

Για τα βρέφη και τα παιδιά υπάρχουν οι εξετάσεις U1 έως U9. Οι οποίες βοηθούν στο να εντοπιστούν αναπτυξιακές διαταραχές και ασθένειες σε πρώιμο στάδιο.

Προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο.
Zahnärztliche Früherkennung


Από είκοσι ετών.
Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνους των γεννητικών οργάνων.
Früherkennung Gebärmutterhalskrebs und Krebserkrankungen des Genitales


Από τριάντα ετών.
Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του στήθους.
Früherkennung Brustkrebs.


Από τριανταπέντε ετών.
Προληπτικός έλεγχος της καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη και νόσου των νεφρών.
Früherkennung von Herz-Kreislauf-Erkrankungen, Diabetes und Nierenerkrankungen.

Προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του δέρματος.
Früherkennung Hautkrebs.


Από σαρανταπέντε ετών.
Προληπτικός έλεγχος καρκίνου του προστάτη και εξωτερικών γεννητικών οργάνων.
Früherkennung Krebserkrankungen der Prostata und der äußeren Geschlechtsorgane.


Από πενήντα ετών.
Προληπτικός έλεγχος καρκίνου του παχέος εντέρου.
Früherkennung Darmkrebs.


Οι ασφαλιστικοί φορείς επικροτούν τους προληπτικούς ελέγχους, γνωρίζουν ότι το κόστος πρόληψης είναι μικρότερο από το κόστος θεραπείας.
                     Γερμανία– Έκτακτη ανάγκη και εισαγωγή στονοσοκομείο.
Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com